Nieuws

15 april 2007: laatste lezing
Afgelopen zondag 15 april alweer de laatste lezing van het seizoen. Maar ze gingen er wel uit met een 'big bang', wat een geweldige lezing was dat, gegeven door het hoofd van Chicago house himself. Hij legde o.a. uit hoe ze te werk gaan met het kopieren van de reliefs, het restaureren en bewaren van de tempels en tombes. Ook hebben ze het afwateringsproject voor Luxor- en Karnaktempels gevolgd en het goede nieuws is dat het tot nu toe ook echt helpt. En natuurlijk het schoonmaken van de fresco's in Luxortempel en de opgravingen rond de Luxortempel waar een romeinse 'tempel' gevonden is

01 april 2007: mexicaanse archeologische expeditie
Een lezing over een van de tombes in het Assasif: de tombe van Puimra. De tombe wordt onderzocht door de eerste en voorlopige enige Mexicaanse expeditie. Zeer interessante lezing, en zij doen erg veel om de tombe te beschermen en weer te restaureren. Deze expeditie is erg blij met het afbreken van de huizen daar, omdat er elk jaar als ze weer terug kwamen, weer dingen verdwenen waren uit de tombe....nog steeds grafrovers dus..... Volgende week geen lezing wegens Pasen.

25 maart 2007: Mark Lehner, maar helaas
Het welkomswoord werd gericht tot Mark Lehner, de autoriteit op het Giza plateau. Maar helaas, hij was niet degene die de lezing gaf.... De lezing ging over TT 184, de tombe van Nefermenu, en had heel interessant kunnen zijn, ware het niet, dat degene die de lezing gaf, om de twee woorden uhhhhhhhhh zei (en dit is niet overdreven) enfin de stemming voor het verjaardag's feest van Anita zat er wel meteen in.

18 maart 2007: noordkant Karnak
Op 11 maart voor de eerste keer, een lezing gemist. Had er geen idee van dat Osama de hele dag nodig zou hebben om mijn gordijnen op te hangen :-( De lezing op 18 maart ging over de opgravingen die momenteel plaats vinden aan de noordkant (buiten het terrein) van Karnak tempels. Deze lezing was erg technisch....

04 maart 2007: sfinxenlaan
Gisteravond hingen ze met de benen buiten bij de lezing, ik heb het nog nooit zo druk gezien Ik zei al zal wel iemand bijzonders zijn dan: ja hoor doktor Mansour himself en het onderwerp was natuurlijk ook super: de opgravingen van de sfinxenlaan (ze zijn nu op 4 plaatsen bezig !!!!) en het ziet er naar uit dat er inderdaad huizen plat gaan om hem toch helemaal bloot te kunnen leggen. Is nog niet helemaal zeker, want uiteraard zeer omstreden Maar ja als je ziet wat er allemaal plat is gegaan op de west bank....heel Qourna Wel geweldig om nu hier te zijn !!!!! Enfin nog een nieuwtje, uit betrouwbare bron, waarschijnlijk gaat Hawass na dit jaar met pensioen....

25 februari 2007: David Roberts
Ontzettend leuke lezing over David Roberts. Hij was geen archeoloog maar schilder. Zijn afbeeldingen zijn, denk ik de meest beroemde die er gemaakt zijn over Egypte.

18 februari 2007: Assasif
En alweer een geweldige lezing, het is echt zo dat de lezingen na de 'winterstop' veel interessanter worden. Deze ging over een aantal tombes in het Zuid Assasif: TT 390-391-223. Heet hangijzer natuurlijk, want momenteel worden er huizen afgebroken die dus op deze tombes gebouwd zijn. Een aantal tombes waren/zijn gewoon in gebruik als bv een stal :-( Gelukkig is het plan, om ook een aantal huizen te laten staan, tenslotte horen deze ook bij de geschiedenis van Egypte.

11 februari 2007: Amonhotep III
ALweer een geweldige lezing, het lijkt wel hoe meer het opgravingsseizoen vordert, hoe interessanter de lezingen worden. Deze ging dus over de dodentempel van Amonhotep III, op de westbank. Heel zwaar beschadigd, al in de oudheid, o.a door aardbevingen. Maar geweldig wat ze daar terug vinden, het project wordt uitgebreid met 85 hectare !!!! Ze kunnen dus voorlopig nog wel vooruit.

04 februari 2007: dra abu naga
Mijn eerste reactie was: jeetje alweer een lezing over een tombe in Dra abu Naga. Maar wat een interessante lezing was dit zeg. Onderwerp was TT 10 en 11 van Djehuty. Geweldig wat ze daar ontdekken op het moment, 3 dagen geleden nog tientallen boeketten in een begrafenispit.

28 januari 2007: KV 17
Fantastische lezing over DE tombe der tombes: KV 17, die van Seti I dus. Helaas al gesloten sinds 1991. Ik zou bij wijze van spreken mijn rechterarm willen geven om daar eens binnen te mogen....

25 januari 2007: rameseum
14 januari om 19.00u zit het zaaltje vol, want de lezing zou gegeven worden door Christian le Blanc. Maar omdat Moubarak in de stad was, kon meneer le Blanc, niet naar de Oostbank komen....lezing uitgesteld tot 15 januari. Fantastische lezing over het rameseum, helaas in het frans en dan mis je toch net een aantal details. De lezing van 21 januari was over TT 34, van Monthemhat, uit de 3e tussenperiode. Deze was niet bijster interessant.

23 december 2006: 'winterstop'
De laatste twee lezingen voor de 'winterstop' gingen respectievelijk over een aantal tombes in Dra abu Naga en over de huwelijkstele van Ramses II met een Hetietische prinses in de Moet tempel. Deze lezingen waren niet zo geweldig interessant, tijdens die over Dra abu Naga, viel Ronny naast mij in slaap.... De eerst volgende lezing is op 14 januari 2007

10 december 2006: KV 55
Aankomende januari is het 100 jaar geleden dat de mysterieuze tombe KV 55 is ontdekt. Er werden tijdens de lezing foto's getoond van 100 jaar geleden. Ook kwamen natuurlijk recente foto's en ondervindingen aan bod. Opvallend was dat degene die de lezing gaf er van overtuigd was, dat de gevonden mummie dus daadwerkelijk Echnaton is.....wij zijn nog niet geheel overtuigd... Leuk was dat 'beroemde' egytoloog Ted Brock naast mij kwam zitten tijdens de lezing.

03 december 2006: tombe van Sennemoet
Een heel interessante lezing over de tombe van Sennemoet (architect van Hatsjepsoet). Wel een klein probleempje, het archeologische team, dat daar werkt is frans, en de lezing was dan wel in het engels, maar met zo'n zwaar accent, dat het soms moeilijk was om het allemaal te volgen.

28 november 2006: up-date lezingen
In totaal alweer 4 lezingen gehoord. Waarvan de laatste (afgelopen zondag) tot nu toe de interessante was. Deze ging over ongedecoreerde tombes in de vallei van de koningen en werd gegeven door niet de eerste de beste, namelijk Donald Ryan. Wat ook leuk was dat, Salina Akrim (wel bekend bij de mensen die regelmatig docu's kijken over Egypte)er ook was. Zou leuk zijn als zij volgende week de lezing doet :-) De andere lezingen werden gegeven door leden en hoofd van het italiaanse archeologische team en gingen respectievelijk over de tombe van Harwar in het Assasif en over de italiaanse egyptoloog (plus minus 1800) Vassalis en zijn onderzoek in Dra Abu el Naga.

02 november 2006: lezingen
Vandaag is het lezingenseizoen weer begonnen. Ze zijn nu wel op zondagavond in plaats van zaterdagavond. De eerste lezing ging over het afwaterinsgproject van Karnak en Luxortempels en was erg interessant.

14 juni 2006: ROC Artikel
Onlangs ben ik geïnterviewd door Bart Padberg van het ROC (mijn werkgever tot aan vertrek naar Egypte).
Na een prettige gesprek is het volgende artikel in RoContact nummer 30 uit gekomen.
Hier kan je het lezen. Veel plezier.

PS. Leuke bijkomstigheid hiervan is dat ik volgens dit artikel iets jonger ben ;-) Bedankt Bart voor het compliment.

17 maart 2005: lezingen
Er is een leuke traditie in ere hersteld. In Luxor wordt elke zaterdagavond (bij voldoende belangstelling) een lezing gegeven, in de lecturehal van het mummificatiemuseum. Ze worden gegeven door egyptologen/archeologen die in Egypte veldwerk verrichten. Ik heb er al drie mee mogen maken, en ze zijn zeer de moeite waard.