EGYPTE

Na een eindeloze reis door heerlijk Nederlands winterweer, een complete sneeuwstorm en de bijbehorende files, was een pitstop in het IBIS-hotel bij Schiphol wel een aanrader. Een dag later, op 27 december, betrad Desert Queen het tweede vliegtuig nadat gebleken was dat het eerste niet voldeed aan de koninklijke standaard waar Desert Queen toch graag gebruik van maakt. Enige vertraging maar verder een probleemloze vlucht landde het gezelschap dan toch in Luxor; de stad van duizend poorten, beter bekend onder de naam Thebe. Ondanks dat de zon net ondergegaan was en het toch wat aan het afkoelen was, moest er wel begonnen worden met een wandeling langs de mooie levensader van niet alleen Egypte, nadat de koffers afgeleverd waren bij ETAP, Mercure of DÉ Residentie (hoe je het ook noemen wilt). En zoals het een koninklijk gezelschap beaamd, mocht een kamer met Nijlzicht niet ontbreken.

In de voormalige hoofdstad van dit schitterende land werd de eerste dag de stad een beetje verkend. Ach, alsof je er nog nooit geweest bent, bijna een echte toerist uithangen. Een soukh bezocht, het Luxor Museum, ach je moet wat op je eerste dag. Aangezien ongeveer éénderde van alle wereld monumenten hier staan is het eigenlijk wel een keuze maken wat te doen. Maar zo'n museum herbergt heel wat mooie dingen, waaronder het wereldvermaarde beeld van Thoetmosis III. Het was overigens naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen op 11 september opvallend rustig in heel Egypte.

Zaterdags stond de speelplaats van onder andere Carter op het verlanglijstje. Zo gezegd zo gedaan, het werd vereerd met het bezoek van onze Desert Queen. Thoetmosis III, Amenhotep II, Merenptah en Toetanchamon konden rekenen op een bezoekje! Een 'kijk en huiver'-actie is dan wel op z'n plaats als je op audiëntie gaat bij deze markante figuren van de oudheid. Toch vreemd dat er wel maar één thuis was gebleven voor het bezoek. Maar ja, er zijn dan ook personen bij die zelfs hun hoofd zouden vergeten als het niet vast zou zitten!

De volgende dag werd een georganiseerde excursie gemaakt naar Dendera, het bruggenhoofd van de godin Hathor. In oude tijden, toen ze met haar mooie koeienogen nog achter de jongens aanliep, had ze haar zinnen gezet op een knappe Adonis uit Edfu. De Grieken noemden haar tenslotte niet voor niets de Egyptische Afrodite. Maar tijden vliegen voorbij en de tempel was zeker de moeite waard, heeft Desert Queen zich al laten ontvallen. Helaas bracht het gezelschap het niet tot Abydos. Misschien moeten we daarop wachten tot dat het geüpgraded is tot Abywindows en de bugs uit de befaamde muur zijn gehaald waar alle koningen tot en met de maker Seti I en zijn zoon Ramses II op staan, of liever gezegd dus niet opstaan. Over bugs gesproken, niet gek dat die hier rondhuppelen. De mensen die we in dat museumpje hadden bezoek zagen er ook niet al te fris uit. Volgens Desert Queen moet het aan de persoonlijke verzorging hebben gelegen. Wat doen ze toch met die mensen?

Het begin van een nieuwe week, maandag, bracht het gezelschap tot in het graf van de vrouw van Ramses II; Nefertari. Natuurlijk mogen er maar 100 personen op een dag naar binnen, maar hoe vaak is dat koninklijk gezelschap? Desert Queen liet het zich goed bevallen, hoewel het natuurlijk wel een avontuur op zich was om daar te komen. Op een geweldige Egyptische wijze werd deze trip mogelijk gemaakt. Ongetwijfeld het mooiste graf in Egypte bezoeken gaf een kick van jewelste en was tot heinde en verre te ervaren en deed menigeen kwijlen die zich moesten behelpen met de boekjes! De Sound en Light van Karnak zou er bijna niks bij gevonden worden. Tenzij je naar de Duitse versie gaat. Gelukkig kon daar een stokje voor gestoken worden. Dat kan toch ook niet op Oudjaarsavond? Het galadiner bracht door 'ziek-zwak-misselijke' reisgenoten een onverwachte maar de meest plezierige uitkomst: het nieuwe jaar ingaan op je balkon met zicht op de Nijl en op de achtergrond Dal der Koningen. Wat wil een mens nog meer? Deze uitspraak geldt niet voor de personen die konden genieten van een intense kou en de enorme sneeuw die aldaar gebracht werd! Waar waren die toeterende boten? Hier heb je ook het bewijs dat god tijdens het creëren van de mens kwijlen niet voor niets heeft uitgevonden!

Goede voornemens konden niet uitblijven in het nieuwe jaar. Plechtig werd op papierus... sms opgemaakt dat: "LUXOR TEMPEL VERLICHT GEDAAN, EEN SPROOKJE!!! DAT DOEN WIJ OOK 3 APRIL". Zelden zullen er dergelijk goede voornemens gemaakt zijn. (Dit is na stemming gebleken toen dit vraagstuk door de absolute meerderheid werd aangenomen door de betrokkenen.) Maar de wekker ging weer vroeg om het gepeupel naar 'de overkant' te brengen. Wat ze daar nu tussen de Edelen moesten zoeken is nog een raadsel. Nu zijn we het Brabantse taaltje wel machtige maar wat bedoelen ze nu met Menna Nacht? Het was toch op klaarlichte dag dat Desert Queen hier rondliep? Gelukkig doet onze hoogheid niet uit de hoogte en wandelde ze ook even door het arbeiderskwartier om vervolgens de thee goed te laten smaken. Medinet Haboe was de volgende plaats waar even gesnuffeld moest worden maar wie-o-wie-kent-um-ni Ramses III was niet in zijn paleis en tempel aanwezig om het bezoek te mogen ontvangen. Een rondleiding uit eigen beweging was dan niet meer dan normaal.

De laatste hele dag, de tweede van het nieuwe jaar, bracht het gezelschap naar de horizon: Karnak. De dierentuin of moestuin, van Thoetmosis III, werd bezocht maar geen beest, kruid of groente werd aangetroffen. Dat is dan ook wel weer vreemd hoor. Maar geen slecht woord over de begeleiding, een verrassing en Chonsoe werd even aan de lijst toegevoegd. Het einde van de dag stond in het teken van het afscheid van de Soukh-vrienden en sisha roken kon niet ontbreken. Zelfs wat lokale muziek kon niet goedmaken wat er morgen op het programma stond; de aftocht naar een koud land genaamd Nederland.

Donderdag werd nog een laatste bezoek aan een TRAVCO-boot ingelast om Annieka even te spreken; as such! Ook moest er weer even gebeld worden maar de slechte verbinding bracht het slechte nieuws wel over, of was het eigenlijk goed nieuws maar dan op een slechte manier uitgevoerd? Het verhaal was hoe dan ook dat wat later dan gepland de kist met aan boord Desert Queen de wielen aan de grond op Schiphol zette maar bepaalde personen niet afgeschud konden worden die het naadje van kous moesten weten over het wel en wee in Egypte. En dan maakt het niet uit, wie wat waar hoe laat...